Som at stjæle slik fra børn
Slå i bordet
Bygge bro

Slå i bordet

“Slå i bordet” betyder beslutsomt at sige fra og kræve respekt, især når tålmodigheden slipper op, og handling er nødvendig.

Når vi hører udtrykket “slå i bordet”, tænker de færreste danskere på den bogstavelige handling med at slå hånden ned i bordpladen. I stedet opfatter vi det som en kraftfuld måde at sige fra på, gøre opmærksom på noget urimeligt eller markere sin holdning tydeligt.

Betydningen af talemåden er entydig: Det handler om at tage beslutsom handling – ofte fordi man har tilbageholdt sig længe nok. Når nogen “slår i bordet”, træder de frem og kræver respekt for deres synspunkter eller protesterer mod uretfærdige forhold.

I daglig tale støder vi ofte på udtrykket i forskellige sammenhænge: “Nu må jeg slå i bordet over for min chef,” eller “Det var på tide, hun slog i bordet over for den dårlige behandling.” Talemåden bruges typisk, når tålmodigheden er sluppet op, og handling er blevet påkrævet.

Oprindelsen til det udtryk findes sandsynligvis i den fysiske gestus, hvor man slår hånden i bordet for at tiltrække opmærksomhed eller understrege et vigtigt budskab. Denne kropslige handling har i århundreder været brugt til at markere autoritet eller udtrykke frustration. Historisk set var det især almindeligt ved forhandlingsbordet eller under intense diskussioner, hvor den fysiske lyd tjente til at understrege ens ord.

Den symbolske betydning har udviklet sig herfra. Bordet bliver ofte et symbol på forhandling og dialog, og at slå i det fremstilles som et brud med den traditionelle høflighed for i stedet at kræve at blive hørt.

I moderne dansk bruges “slå i bordet” som en elegant måde at beskrive den nødvendige selvhævdelse, vi alle nogle gange må udvise. Det er blevet en respektfuld måde at tale om at stå fast på sine principper og kræve ordentlig behandling.

Add a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *