Løfte dyner
Gå i fisk
Give den gas

Gå i fisk

“Gå i fisk” betyder, at noget mislykkes eller går skævt, ofte sagt med et glimt i øjet, inspireret af fordærvet fisk.

“Gå i fisk” er en af de danske talemåder, der på charmerende vis forbinder hverdagens realiteter med sprogets billedkraft. Når vi siger, at noget går i fisk, betyder det, at det går skævt, mislykkes eller bliver ødelagt.

Hvad betyder det egentlig?

Talemåden bruges, når planer fejler, projekter kollapser, eller når tingene ganske enkelt ikke udvikler sig som forventet. Det kan dække alt fra en mislykket middagsplanlægning til en forretningsplan, der ikke holder vand. Eksempelvis: “Hele festen gik i fisk, da det begyndte at styrtregne” eller “Mit forsøg på at bage kage gik helt i fisk”.

Sådan bruges den i praksis

Udtrykket er uformelt og typisk anvendt i daglig tale. Det rummer en let humoristisk undertone og er mindre dramatisk end at sige “det gik helt galt” eller “det blev en katastrofe”. “Gå i fisk” udtrykker skuffelse på en måde, der ikke tager sig selv for højtideligt.

Den sandsynlige oprindelse

Talemådens rod findes formentlig i det konkrete fænomen, at fisk bliver dårlig. Når en fisk fordærves, siger man, at den “går i fisk” – altså bliver rådden og ubrugelig. I en tid, hvor fisk var en vigtig fødevarekilde, og hvor køling ikke var en selvfølge, var det en almindelig og frustrerende oplevelse, at fisken gik til spilde.

Fra denne konkrete betydning er talemåden blevet overført til at beskrive andre situationer, hvor noget går fra at være velfungerende til at blive ødelagt eller ubrugeligt. Det er et klassisk eksempel på, hvordan sproget tager udgangspunkt i fysiske erfaringer og udvider dem til mere abstrakte betydninger.

“Gå i fisk” er således et fint eksempel på, hvordan danske talemåder bærer historier fra vores forfædres hverdag med sig ind i nutiden.

Add a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *