Lægge hjernen/ hovedet i blød
Klap hesten
Holde på den forkerte hest

Klap hesten

“Klap hesten” betyder at tage det roligt eller slappe af, og bruges venligt for at dæmpe tempoet, især ved stress eller uro.

“Klap hesten” er en charmerende dansk talemåde, der bruges til at bede nogen om at tage det roligt eller slappe af. Når vi siger “klap hesten” til en person, opfordrer vi dem til at dæmpe tempoet, falde ned i gear, eller ganske enkelt holde en pause.

Hvordan bruges talemåden?

Udtrykket bruges typisk i situationer, hvor nogen virker stressede, ophidsede eller alt for ivrige. Det kan for eksempel være:

  • Når en kollega arbejder i et hektisk tempo uden pauser
  • Hvis nogen taler meget hurtigt eller meget intenst om et emne
  • Når en person fremstår urolig eller nervøs
  • I situationer, hvor man skal bremse en overivrig person

Eksempler på brug:
“Klap lige hesten, vi har masser af tid.”
“Du skal klap hesten – det hele skal nok gå.”

Talemådens oprindelse

Udtrykkets oprindelse skal formentlig findes i den praktiske omgang med heste. Når en hest er ophidset, nervøs eller urolig, er en af de mest effektive måder at berolige den på at klappe den blidt på halsen eller siden. Denne fysiske kontakt virker beroligende, så hesten kan slappe af.

I en tid, hvor heste var en naturlig del af hverdagen – både i landbruget og som transportmiddel – var denne teknik velkendt for de fleste danskere. At “klappe hesten” blev derfor en naturlig metafor for at få nogen til at falde til ro.

Talemåden afspejler en dyb forståelse af, at både mennesker og dyr har brug for blid behandling og tålmodighed, når de befinder sig i en oprørt tilstand. Der ligger en kærlig undertone i udtrykket – ligesom man ikke skælder ud på en nervøs hest, men derimod trøster den, handler “klap hesten” om på en venlig måde at guide nogen til ro.

Add a comment

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *